index
Logo

Bonn Manifest
Fundamentele Principes van de Vrijmetselarij

(comparés aux "Basic Principles" de l' U.G.L.o.E.)


Voorwoord

De universele Vrijmetselarij verenigt mensen die – onafhankelijk van religie, filosofie en politieke opvattingen – zich engareren te voordele van humanistische, tolerante principes. De idee van een universele ketting van Zusters en Broeders is gebaseerd op het principe van diepgaand respect voor de identiteit van elke mens en houdt de gelijkwaardigheid in van mensenrechten van mannen en vrouwen wat ook hun origine zij.

 

Fundamentele Principes van de Vrijmetselarij

Forum R.E.F.O.R.M. Bonn 10.04.1999

"Basic Principles" de l' U.G.L.o.E. 1989

Opdat de Vrijmetselarij universeel zou zijn, moet ze de volgende voorwaarden vervullen:

BP1:Om als regulier erkend te worden door de Verenigde Grootloge van Engeland, moet een Grootloge de volgende normen respecteren:

§ 1 Samenstelling van een Grootloge

Een Grootloge wordt gevormd door een andere, reeds bestaande Grootloge of door ten minste drie rechtmatig en perfect samengestelde Loges. Een Loge is rechtmatig wanneer ze de voorwaarden vervult, vermeld in het voorwoord en de volgende fundamentele principes:

BP2: Zij moet regelmatig worden opgericht door een reguliere Grootloge of door drie of meer Loges, die elk erkend zijn door een reguliere Grootloge.

§ 2 Souvereiniteit

De Grootloge is souverein, in de zin dat ze de onbeperkte jurisdictie over de drie Maçonnieke graden (Leerling, Gezel en Meester) uitoefent en dat zij haar bevoegdheid legitimeert door democratische verkiezingen.

Elke Grootloge heeft het recht haar eigen Maçonnieke tradities te behouden en heeft de plicht tot tolerantie t.a.v. de Maçonnieke gebruiken van andere Grootloges.

Elke Grootloge is souverein en autonoom indien haar statuten and reglementen overeenkomen met deze fundamentele principes.

Een Loge bestaat uit ten minste zeven Meesters. Zij werkt in de drie Maçonnieke graden (Leerling, Gezel en Meester) volgens de traditie van haar eigen Grootloge.

BP3: Zij moet waarlijk onafhankelijk en autonoom zijn, met onbetwiste autoriteit over de basis van de Vrijmetselarij (d.w.z. de symbolische graden van de Leerling, Gezel en Meester Vrijmetselaar) binnen haar jurisdictie en in geen geval onderworpen aan of haar jurisdictie delen met om het even welk Maçonnieke jurisdictie.

§ 3 Affiliatie

Mannen en vrouwen, zonder onderscheid hebben de toegang tot de Vrijmetselarij. De reglementen van elke Grootloge moeten in overeenstemming en in harmonie zijn met de Mensenrechten.

BP5: Vrijmetselaars onder haar jurisdictie moeten mannen zijn, en zij of haar aangesloten Loges mogen geen enkel Maçonniek contact hebben met Loges die vrouwen als leden aanvaarden.

§ 4 Religie en Geloof

De Vrijmetselarij is geen religieuze gemeenschap. Zij wordt beheerst door de principes van de ethica.
Geloof en de gewetensvrijheid van elk individu zijn onvatbaar en onvervreemdbaar.

BP4: Freemasons under its jurisdiction must believe in a Supreme Being.

§ 5 Gelofte

De leden engageren zich, in akkoord met de gebruiken van de hun Grootloge en in harmonie met de Universele Verklaring van de Mensenrechten.

BP6: Alle Vrijmetselaars onder haar jurisdictie moeten hun gelofte afleggen op of in het volle zicht van het boek van de Heilige Waarheid (d.w.z. de Bijbel) of op het boek dat als heilig wordt beschouwd door de betrokken man.

§ 6 Symbolisme

Maçonnieke gedachten en acties worden veruitwendigd door Maçonnieke symbolen, die elke Grootloge definieert en autonoom gebruikt.

BP7: De drie Grote Lichten van de Vrijmetselarij (d.w.z. het boek van de Heilige Waarheid, de Passer en de Winkelhaak moeten uitgestald worden wanneer de Grootloge of haar ondergeschikte Loges hun werkzaamheden openen.

§ 7 Pluralisme

Het recht op de vrijheid van geweten en de uitdrukking ervan impliceert de wil van de leden tot verdraagzaamheid en samenwerking.

BP8: De discussie over religie en over politiek binnen de Loges zijn verboden.
  BP9: lt must adhere to the established principles and tenets (the "Antient Landmarks") and customs of the Craft, and insist on their being observed within its Lodges.