Scientology-sekte slaat toe

Het is al weer even geleden dat we in Kleintje Muurkrant aandacht hebben geschonken aan de Scientology-sekte (nummer 177). In één van de komende Kleintjes zullen we uitgebreid op deze enge sekte terugkomen. Vanwege de aktualiteit nemen we nu een artikel op dat onderandere gebaseerd is op een persbericht van XS4ALL ("Acces For All") uit Amsterdam, een organisatie die toegang verleent aan een ieder om via Internet, dat komputernetwerk van vele miljoenen komputers, met elkaar te communiceren.

Op dinsdag 5 september jongstleden kreeg XS4ALL bezoek van een Amsterdamse gerechtsdeurwaarder die handelde in opdracht van Scientology en werd bijgestaan door een politie-inspecteur en Mr.R.Hermans van advokatenkantoor Nauta Dutilh (de Nederlandse advokaten van Scientology). Voorts waren er twee computerexperts aanwezig, een slotenmaker (om de deur te openen indien er niemand aanwezig zou zijn geweest) en twee Amerikaanse medewerkers van Scientology, de heer Martin Weightman en mevrouw Leora Jensen. Scientology heeft formeel beslag laten leggen op de computerapparatuur van XS4ALL. Daartoe hebben de computerexperts alle serienummers en typenummers opgenomen. Het doel van deze procedure is ervoor te zorgen dat XS4ALL geen goederen aan het zicht van een eventueel komende civiele procedure kan onttrekken. Aangezien alle apparatuur nog steeds aanwezig is komt de continuiteit van de door XS4ALL geleverde diensten echter niet in gevaar.

Wat is er aan de hand?
De Scientology'kerk' claimt dat via 'de anonieme remailer' (een manier om berichten te verspreiden zonder dat duidelijk is wie de afzender is) van XS4ALL één of meerdere teksten over Internet zijn verspreid waarvan Scientology zegt de auteursrechten te hebben. Op deze gronden heeft Scientology van de arrondissementsrechtbank in Amsterdam toestemming gekregen beslag te doen leggen op de apparatuur van XS4ALL. Deze remailer draait echter al sinds twee maanden niet meer op XS4ALL. Tijdens de inval van Scientology aan XS4ALL kwam die remailer overigens geen moment ter sprake. De organisatie leek zich uitsluitend te storen aan de kritische informatie betreffende Scientology die één van de XS4ALL-gebruikers op zijn home page had geplaatst. Tussen deze informatie zou zich een bestand bevinden waarop Scientology de auteursrechten heeft. Als XS4ALL het gewraakte bestand ter plekke zou verwijderen was Scientology bereid af te zien van het beslag. Dit betreft een getuigenverklaring van ex-scientology-lid Steven Fishman uit Amerika waarin gedetailleerd uit de doeken gedaan wordt hoe Scientology er nu al meer dan vijf-en-veertig jaar in slaagt duizenden mensen te laten geloven in een science-fiction-achtige wereldbeschouwing. De bedenker van Scientology was LaFayette Ronald Hubbard (1911-1986). Hij schreef science-fiction verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Rond 1950 bedacht hij dat ie meer geld kon verdienen met het oprichten van een godsdienst dan met het schrijven van science-fiction boeken. Daar is hij zeker in geslaagd, de sekte beschikt momenteel over karrevrachten geld aangezien het sektelidmaatschap behoorlijk in de papieren loopt. Je dient je namelijk langdurig te scholen in de science-fiction theorie over de geschiedenis van de wereld. In Hubbard's fantasie bestaat er een boosaardige heerser Xenu, die 75 miljoen jaren geleden de aardbol (die toen nog 'Teegeeach' heette) gebruikt heeft om zogeheten Thetanen op los te laten. Deze Thetanen hebben al die vele miljoenen jaren overleefd en beheersen alle mensen die op deze aardbol rondlopen. Ze vallen de mensen door middel van 'engrammen' (in de 'ziel' gegraveerde nare ervaringen) nog steeds lastig, maar geen paniek, Hubbard heeft een taktiek bedacht om die Thetanen te verslaan. Die techniek is echter geheim en slechts door middel van Scientology-kursussen die verschrikkelijk veel geld kosten te leren. Vandaar de grote nadruk die Scientology legt op het auteursrecht op Hubbards geschriften en geluidscassettes. Wanneer die onzin namelijk vrijelijk beschikbaar zou zijn, betalen kursisten die tienduizenden dollars niet.
XS4ALL wijst terecht elke verantwoordelijkheid voor de inhoud van de homepages van haar gebuikers uit principe af. Gebruikers bepalen zelf wat er in hun berichten staat, en aangezien XS4ALL geen enkele controle of redaktie uitoefent zijn gebruikers volgens hen zelf juridisch verantwoordelijk voor de inhoud van hun berichten. Deze affaire toont aan dat het nodig is dat er snel duidelijkheid komt omtrent de juridische positie van Internet-aanbieders. XS4ALL is geschokt dat haar kantoren kunnen worden binnengevallen door rechtstreeks uit Amerika binnengevlogen medewerkers van een organisatie als de Scientology kerk. Indien XS4ALL verantwoordelijk gehouden wordt voor de inhoud van alle berichten gaat dat onherroepelijk ten koste van de vrijheid van meningsuiting op Internet. XS4ALL is niet de enige die op deze wijze te maken heeft met de Scientology kerk. Scientology, een wereldwijd vertakte organisatie, heeft ruzie met een flink aantal mensen op het Internet. Een niet georganiseerde groep mensen is wereldwijd begonnen om de aktiviteiten van Scientology aan de kaak te stellen. Tot nu toe heeft Scientology pers en critici altijd de mond kunnen snoeren door middel van intimidatie en door het voeren van eindeloze gerechtelijke procedures.

Scientology in de wereld
Scientology wordt al zolang zij bestaat scherp bekritiseerd. Voornamelijk ex-sekte-leden hebben in de loop der jaren meters boeken en artikelen geschreven over de methoden die de sekte gebruikt om leden vast te houden. Scientology is zéér hiërarchisch georganiseerd, vergelijkbaar met een grote legereenheid. De ideologie is zo fantasierijk en onvoorstelbaar, en de leden hebben zo ongelooflijk veel geld betaald om kursussen (in 'Dianetica' bijvoorbeeld) te volgen dat sekte-leden volledig vervreemd geraakt zijn van de wereld om hen heen. Om te overleven is een Scientology-omgeving noodzakelijk. De sekte bezit een uitgebreide interne inlichtingendienst en je kunt het zo gek niet bedenken of ze maken er gebruik van. Kritici worden keihard aangepakt middels juridische procedures, roddel en achterklap verspreiden, hinderlijk achtervolgen, ja het is zelfs meermalen voorgekomen dat Scientology-sekteleden zich sterk maakten om een 'afvallige' dusdanig psychologisch te bewerken dat deze volledig instortte (Scientology-term hiervoor is "dead-agenting"). Op dit moment voert Scientology een wereldwijde aktie om te voorkomen dat haar 'geestelijk kapitaal' niet vrijelijk beschikbaar komt via Internet. Zij heeft daartoe al meerdere, met XS4ALL vergelijkbare organisaties overvallen. In Finland loopt een dergelijke procedure en een groeiend aantal in de Verenigde Staten. Wil je meer weten en kun je terecht op Internet dan moet je maar eens kijken op bijvoorbeeld http://www.cybercom.net/~rnewman/scientology/home.html

Scientology in Nederland
Al vanaf eind zestiger jaren is Scientology in Nederland aktief, en al heel vroeg, in 1970, vraagt het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid aan de journalist Johan Phaff een onderzoek te verrichten naar deze sekte. Phaff was echter al in problemen met de Scientologen gekomen naar aanleiding van een aantal artikelen van hem in Vrij Nederland en weigert. Kort hierop overlijdt Phaff, volgens Gerrit Komrij (in een prachtig schotschrift tegen de Scientology-beweging onder de titel: "De Stankbel van de Nieuwezijds" uit 1979) omdat Phaff dermate geschokt was over wat hij bij Scientology had ontdekt en vanwege forse intimidaties door de sekte. In 1972 richten een paar Scientologen de Stichting Scientology Kerk Nederland op. Ze betrekken een groot (gehuurd) kantoorpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. De Nederlandse overheid maakt zich naar aanleiding van internationale negatieve publiciteit rondom Scientology zorgen over Scientology en eind 1973 wordt de commissie Dekker ingesteld, die het ware karakter van Scientology moet proberen bloot te leggen. Na enige tijd blijkt de commissie echter geïnfiltreerd te zijn door een scientoloog. Dit levert zoveel onderlinge spanningen en ruzies op dat de commissie nooit tot het publiceren van een eindrapport is toegekomen. Dit alles staat beschreven in het proefschrift van Tobias Witteveen: Overheid en Nieuwe Religieuze Bewegingen, in 1984 opgesteld in opdracht van de vaste Commissie voor de Volksgezondheid. In diezelfde periode worden door de politie een aantal scientologen bij toeval aangehouden bij een verkeerscontrole. Zij wekken door hun zenuwachtig gedrag zoveel argwaan dat hun auto wordt doorzocht, waarbij een heel stel gestolen papieren te voorschijn komen die de sekteleden hebben gestolen uit de archieven van het Nationaal Centrum voor Geestelijke Volksgezondheid in Utrecht.

Reader's Digest wilde in september 1991, in al haar uitgaven over heel de wereld (totaal aantal lezers 100 miljoen!) een kritisch artikel publiceren over Scientology. De Scientology-sekte spande kort gedingen aan in Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland en in Nederland om Reader's Digest te verbieden het artikel op te nemen. In Nederland, met betrekking tot de Nederlandstalige uitgave van Reader's Digest ("Het Beste") bepaalde de President van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam op 20 september 1991, dat het niet onrechtmatig is de 'kerk' af te schilderen als "een misdadige organisatie met maffia-achtige trekken die zich op grote schaal bedient van intimidatie en bedreiging met als uitsluitend oogmerk om geld aan haar volgelingen en derden te onttrekken". Dit is in hoger beroep ("in naam der Koningin") door het Gerechtshof te Amsterdam, bij arrest van 9 april 1992, bekrachtigd ("de in het artikel gekozen bewoordingen zijn, tegen de achtergrond van de ernst van de aan de kaak gestelde mistanden en de overige omstandigheden van het geval, niet onnodig grievend te achten"). Bovendien oordeelde de rechter in hoger beroep dat de vrijheid van godsdienst hier niet rechtstreeks in het geding was, iets waar Scientology regelmatig mee schermt, "omdat die vrijheid anderen niet verplicht zich te onthouden van kritiek op misstanden binnen een kerkgenootschap". Zo kan ie wel weer, een volgend keertje verder... Wanneer je zelf informatie hebt met betrekking tot de Scientology-sekte dan kun je ons erg blij maken...


Dit artikel is verschenen in Kleintje Muurkrant nr 289, 15 september 1995

hoofdmenumail reactie