Wolfgang Amadeus Mozart

(1756 - 1791)

Een opmerkelijk musicus en componist waarvan de legende groeit naar mate de tijd verstrijkt zelfs nu nog twee eeuwen na zijn dood. Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in Salzburg, Oostenrijk in 1756. Voor zijn vierde jaar, had hij al zo´n bijzonder talent laten zien van musikaal geheugen en bijzonder gehoor voor muziek, dat zijn vader Leopold (een zeer gerespecteerd violist en componist) besloot om de jonge Wolfgang op te geven voor lessen op de clavecimbel.

Vrijwel vanaf het begin, groeide zijn reputatie als muzikaal wonderkind en buitenbeentje sneller dan kool. Op zijn vijfde was hij al bezig met componeren; op zijn zesde was hij een piano virtuoos, zelfs in die mate dat vader Leopold, Wolfgang en zijn zuster Maria Anna meenam op een demonstratie tournee naar Wenen.

Vanaf die tijd speelde Mozart iedere dag voor publiek en schreef hij zelf muziek. Hij was het paradepaardje van Oostenrijk, gaf veel concerten van andere componisten en improviseerde. Waar hij ook verscheen waren de mensen sprakeloos van bewondering voor zijn talent. In zijn vroege tiener jaren, beheerste hij niet alleen de piano volledig, maar ook de viool en het clavecimbel, en hij schreef stukken voor piano, oratoria, symphonieën en operas. Zijn eerste grote opera, de "Mitridate", werd uitgevoerd in Milaan in 1770 (toen hij nog pas veertien jaar oud was!), hij demonstreerde daarbij zoveel muzikaliteit dat hij werd vergeleken met Händel.

Op zijn vijftiende werd hij aangesteld als kapelmeester bij het orkest van de Aartsbisschop van Salzburg. Dat ging echter niet zo goed, Mozart kon niet overweg met de Aartsbisschop, en de relatie werd zo slecht dat hij in 1781, zijn bijzondere positie opgaf en geheel tegen de wens van zijn vader naar Wenen trok.

Mozart schreef al voor hij Vrijmetselaar werd maçonnieke muziek het eerste werk heette "Lofgezang op een plechtige Johannisloge" en werd geschreven in Salzburg in 1772. Het tweede werk was "Thamos, Koning in Egypte" dat schreef hij in 1773 en herschreef de compositie in 1779.

Over Mozarts toetreden tot de Orde is niet meer bekend dan de administratieve mededeling dat hij na een vertraging op 14 december 1784 door de Weense Loge ´Zur Wohltätigkeit´ tot Leerling-vrijmetselaar werd ingewijd. De volgende administratieve mededeling is die van zijn bevordering tot Gezel op 7 januari 1785 in een andere Loge ´Zur wahren Eintracht´. Ergens tussen 7 januari en 22 april in 1786 moet hij tot Meester zijn verheven want op die laatste dag werd zijn vader ingwijd tot Leerling, de dag waarop hijzelf aanwezig was als Meester-vrijmetselaar in de Loge ´Zur Neugekrönte Hoffnung´.

Schilderij van Mozart in de Loge

Als volwassen man ging het Mozart aanvankelijk in Wenen voor de wind. Hij was zeer populair als musicus en componist, en zijn eerste opera, "Die Entführung aus dem Serail", was een groot succes. Het leven werd er echter niet eenvoudiger op. Hij was een slecht zakenman, hij zat altijd krap bij kas, vooral na zijn huwelijk met Constanze Weber. Politiek geharrewar aan het hof in Wenen maakte dat hij niet voldoende aan opdrachtgevers voor zijn composities kon komen, waar men in die tijd zo afhankelijk van was, en hij verviel tot regelrechte armoede. De volgende tien jaar was hij niet meer zo populair en was afhankelijk van het geven van pianolessen en van liefdadigheid van zijn vrienden. In 1788 stopte hij met zijn publieke voorstellingen, en gaf de voorkeur aan componeren. Zijn geluk is nooit teruggekeerd en toen hij in 1791 overleed, werd hij van de armen begraven.

Met de bewering dat Mozart een ongeëvenaard begaafd musicus was doet nauwelijks recht aan zijn bijzondere prestaties.. Hij schreef zijn musiek zo snel als hij maar kon denken compleet en volledig tot en met het laatste accentteken geheel uit zijn hoofd op papier en zijn grenzeloze mate van productie brengt de geleerden tot op vandaag in opperste verbazing. In zijn korte leven componeerde hij meer dan 600 werken, waaronder 21 stukken voor toneel of opera, 15 missen, meer dan 50 symphonieën, 25 piano concerten, 12 viool concerten, 27 concert arias, 17 piano sonates, 26 strijkquartetten...de lijst is eindeloos.
En wat deze aantallen nog onbegrijpelijker maakt is de ongeëvenaarde kracht en schoonheid die uit zijn muziek spreekt. Mozart was meester van de contrapunt, de fuga en andere traditionele compositionele hoogstandjes meer nog hij was waarschijnlijk de grootste melodieën schepper die ooit op aarde heeft geleefd. Zijn operas lopen uiteen van komische niemandalletjes tot meesterstukken van tragedie. Het "Requiem", gecomponeerd niet zo lang voor zijn eigen dood, staat samen met Bach's "Mattheus Passion" als voorbeeld voor de ultieme vocale muziek. Zijn laatste opera "Die Zauberflöte" was voor hem een nieuwe doorbraak naar succes en was zelfs in zijn eigen tijd al een zeer groot succes en brengt tot op de dag van vandaag vele mensen in vervoering.


Keer terug naar de homepagina van Volgende pagina

U hoort een geluidsfragment uit: "Die Zauberflöte"
Aria nr. 2: Der Vogelfänger bin Ich ja
Papageno
Ard Renaud, Jongbloedlaan 41,                                 Ardrenaud wxs.nl 
3769 BP Soesterberg, Tel.:(0346) 353 464 (Last update: 17 september 1998)