Maçonnieke encyclopedie-U.

De Maconnieke Encyclopedie zoekt


Een ogenblik !


UFO
UIL,








UFO (Unidentified Flying Object, niet-geïdentificeerd vliegend voorwerp), ook wel vliegende schotel genoemd; door tal van auteurs verklaard als buitenaardse ruimteschepen die de aarde bezoeken. De inzittenden, hoogbegaafde wezens uit de kosmos, zouden de aarde met zorg gadeslaan om zo nodig als ontwikkelingshelpers te kunnen ingrijpen. Sommige psychologen stelden daar de theorie tegenover, dat het om visioenen gaat die niet anders dan een technologische variant van de traditionele beschermengelvoorstelling vormen, symbool van de hoop op helpende wezens uit de 'hemel', die de existentiële noden van de mens zouden kunnen wegnemen of verlichten.
Men bedenke daarbij dat de laatste tijd, sinds door ruimtevluchten en grootscheeps kosmologisch onderzoek de hoop op sporen van buitenaards leven praktisch geheel vervlogen is, het aantal UFO-waarnemingen sterk teruggelopen is, zoals ook de belangstelling voor kosmische verschijnselen bij het grote publiek getaand is. Terwijl men vroeger hemelse zwaarden en vuurraderen in kometen zag, die men als veelzeggende hemeltekens beschouwde, waren vooral in het begin van de tweede helft van de twintigste eeuw UFO'S symbolen van de hoop op een ingrijpen van boven (- boven/beneden), die zich ook in de vorm van boeken en films manifesteerde en een opmerkelijk teken des tijds vormt.

uil, in Europa bekend als attribuut van de godin Pallas Athene ('uilen naar Athene dragen' - iets overbodigs doen).
Zijn symbolische betekenis is ambivalent. Uilen lijken over een wijze, afwachtende, in zichzelf gekeerde en peinzende blik te beschikken, terwijl ze bovendien in het donker kunnen zien.
'De uilen hebben ook wegens hun natuur een bijzondere betekenis, voornamelijk omdat ze meestal 's nachts waken; ze worden derhalve als symbool gezien van de waakzame soldaten en ook bijvoorbeeld van hen die moeten studeren' (Buckler 1688). Hier wordt ook een voorbeeld van buiten Europa aangehaald: 'De Tartaren-khan voert een zwarte nachtuil in een gouden schild, terwijl de eerste Tartaarse keizer, Djengiz Khan, zijn leven aan een zelfde vogel had te danken.
' Als symbool van geleerdheid die het duister kan doorvorsen en van kennis komt de vogel wel op vignetten van wetenschappelijke uitgeverijen en boekhandels voor, daar ook de godin Athene/Minerva als belichaming van de wijsheid geldt.
In het volksgeloof speelt de uil echter een negatieve rol, wegens zijn nachtelijke ('lichtschuwe')levenswijze, zijn schuwheid, zijn geruisloze vlucht en zijn klaaglijke roep. Daardoor symboliseert hij de afkeer van het geestelijk licht, maar in positieve zin ook Jezus Christus in de 'nacht van het lijden en de dood'.
In de joodse overlevering werd de vrouwelijke nachtdemon Lilith in gezelschap van de nachtvogel voorgesteld, in het hindoeïsme geldt de uil als rijdier van de geduchte donkere godin Durga in haar verschijningsvorm 'Camunda'; bij de Maya's van Yucat n draagt de dodengod Hunhau vaak een uilekop. In China is de uil de negatieve tegenhanger van de feniks en kondigt onheil aan, waarschijnlijk wegens zijn grote, starre 'demonenogen' en op grond van de fabel volgens welke jonge uilen pas leerden vliegen, nadat ze hun ouders onbarmhartig de ogen hadden uitgepikt. Tijdens de Sjangdynastie had de vogel echter klaarblijkelijk een positieve betekenis, want op tal van bronzen vaten uit die tijd is hij afgebeeld.
In de pre-azteekse cultuur van het oude Mexico (Teotihuacàn) was de uil toegewijd aan de regengod, maar bij de Azteken symboliseerde hij een demonisch nachtwezen en een slecht voorteken.
Zie ook: vogel