De Maconnieke Encyclopedie zoekt


Een ogenblik !

.
Inhoud:
Acclamatie
Acharon-Schilton
Achias
acht onsterfelijken
achtheid
Achtbare
Achthoek
Acta Latomorum
Actaeon
Actief
Acupunctuur
Geschiedenis
Onderzoek
Gevaren

Acclamatie
Mackency
ACCLAMATION-FRANS
1) Gebruik in Franse Loges om met handgeklap, zonder verdere stemming, een voorstel aan te nemen (ook akklamatie)
2) het aannemen van een voorstel zonder stemming ;
3) in Engelse en Franse Loges verstaat men hieronder enige bepaalde woorden, die of als antwoord op zekere vragen, of (in Engeland) als slot op een gebed uitgesproken worden.
Acharon-Schilton
Mackency
(De nieuwe regeerder) Hebr.woord gebruikt in de hogere graden
Achias
Mackency
Achyah (broeder des heren) In de hogere Graden in gebruik
acht onsterfelijken
kent de traditionele Chinese symboliek, die op de Eilanden der zaligen zouden wonen. Chang-kuo-lao zou oorspronkelijk een vleer muis zijn geweest, die een mensengedaante aannam. Hij draagt een hol bamboeriet (een alarminstrument), vaak ook een feniksveer en de perzik van het lange leven; Chung-li-chuan was een alchemist, die kwik en lood kon omzetten in `geel en wit zilver', de `Steen der Wijzen' bezat en zich door de lucht kon verplaatsen; Han-tsiang-tse kon bloemen snel laten groeien; zijn attribuut is de fluit . Ho-hsien-ku is een vrouw die een magische lotusbloem draagt; Lan-ts'ai-ho wordt dikwijls als androgyn opgevat en draagt een mand met bloemen of vruchten, soms ook een fluit; Li-t'ieh-kuai draagt een kruk, zoals Saturnus in astrologische afbeeldingen uit het avondland. Zijn lichaam zou per vergissing verast zijn terwijl zijn ziel rondwaarde, zodat hij het lichaam van een lamme bedelaar moest aannemen. Zijn attribuut is een kalebas waar een vleermuis uit opfladdert. Lu-tung-pin draagt een demonendodend zwaard. Van hem wordt verteld dat hij in plaats van in een herberg te betalen twee kraanvogels op de muur schilderde, die veel gasten aanlokten, maar wegvlogen toen de schuld daardoor vereffend was. Ts'ao-kuo-chiu, schutspatroon van de toneelspelers, draagt hoofse kleding en heeft vaak twee kleppers (castagnetten) in de hand. Deze`Pahsien' worden meestal gezamenlijk op een terras afgebeeld, terwijl ze de op een kraanvogel voortvliegende Shou-hsing, de god van het langc leven, begroeten. Ze vormen een geliefd onderwerp van de taoistische iconografie. Zie ook: geluksgoden; getallen
achtheid
een symbolisch-kosmologisch begrip uit de priesterscholen van de Oudegyptische stad Chemenoe (in het huidige Arabisch: Ajsmoeneen; hellenistisch: Hermopolis, de stad van de acht ‘) Terwijl andere religieuze centra de negenvuldigheid vooropstelden, werd hier speculatief-personifiërendde schepping uit de chaos van de oertijd in mannelijke en vrouwelijke dualiteiten geformuleerd: Noen en Naunet waren het oerwater in mannelijke en vrouwelijke vorm, Hoeh en Hauhet de oneindige ruimte, Koek en Kaukct de duisternis, Amon en Amaunet het verborgene (de leegte). Deze achtvuldigheid bracht levende wezens voort in de gedaante van kikvorsen en slangen, die in het oerslijk leefden. Hieruit verrees de oerheuvel, waaruit de zonne god de eerste lotusbloem liet ontstaan. Deze `hermopolitaanse kosmologie' was van belang, omdat een van dc figuren eruit, Amon, tot Egyptische staatsgod van Thebe werd.
Zie ook: GETALLEN

Achtbare
A.°. aanspreektitel, zie A.°.
A

1. A.Loge. A.°.L.°.=Achtbare Loge. Wordt gebruikt bij de corr. met Loges en als voorvoegsel bij toespraken. b.v. de A.°.L.°.Amsterdam
2. A.Meester. A.°.M.°.=Achtbare Meester. Is de aanspreektitel in de Loge voor de Voorzittend Meester
Achthoek
m (-en) Daar volgens de symboliek van de oudste Christenen de christelijke kerk de vorm had van een quadraat en de achthoek ontstaat door de vermenging van twee quadraten, gold deze bij de bouwlieden in de middeleeuwen als zinnebeeld van de overwinning van de christelijke kerk op aarde en word daardoor een van de grondbeginselen van de Gothische stijl.
Acta Latomorum
, Mackency
LENNHOFF
(enkelv = actum) of chronologie van de geschiedenis van de Franse en vreemde Vrijmetselarij, 2 dln.,8°, in 1815 te Parijs uitgegeven.
Een, in 1880, nog zeer bruikbaar werk over de Vrijmij.°.
Actaeon

, (Gr. Aktaioon), in de Griekse mythologie een symbolische figuur als waarschuwing voor de mensen, zich niet oneerbiedig en nieuwsgierig op het domein van de goden te begeven. De door de centaur Chiron grootgebrachte jager Actaeon kwam bij toeval in de buurt van de plaats waar Artemis (Lat. Diana) met haar nimfen bij de stad Orchomenos in een rivier baadde. In plaats van zich met heilig ontzag te verwijderen, bespiedde hij het niet voor mensenogen bestemde schouwspel.
De vertoornde godin van de jacht veranderde hem in een hert, dat meteen door zijn eigen jachthonden verscheurd werd; een scéne die op veel schilderijen van mythologische aard is afgebeeld. De kern van de mythe is misschien wel het offeren van een mens ter ere van een jacht- en nimfengodin. Volgens Plutarchus zou nog in de eerste eeuw n.C. een in hertsleer geklede man op de Arcadische berg Lykaion nagejaagd en gedood zijn.
Actief
. Mackency
bijv.nw. (aktief) wordt een V.°.M.°. genoemd, die werkelijk lid van een Loge is, en een Loge die geregeld bijeenkomsten houdt.
Acupunctuur
Geschiedenis
Onderzoek
Gevaren
Uit China afomstige alternatieve geneeskunde die uitgaat van het idee dat er zich in het lichaam onderhuidse kanalen bevinden, meridianen genaamd, waardoor de vitale energie (qi of Chi, spreek uit Tsji) stroomt. Deze stroom staat in verbinding met twaalf organen, zes holle en zes solide. De zogeheten 'drievoudige verwarmer' is een van die twaalf organen. De energiestroom wordt beheerst door Yin en Yang. Door naalden in bepaalde punten op die meridianen te steken kan de energiestroom worden geregeld. Zo wordt een overmaat of tekort aan Yin of aan Yang gecompenseerd. Dit vindt plaats op geleide van de polsslag die op zes verschillende plaatsen gevoeld kan worden, en op elke plaats 24 kwaliteiten kan vertonen, hetgeen dus in beginsel 24 tot de macht 6 (200 miljoen) ziektebeelden oplevert. Traditioneel werden 365 acupunctuurpunten aangenomen, maar tegenwoordig vindt men aantallen die variëren van 200 tot enige duizenden. Niets van dit alles correspondeert met de huidige kennis van het menselijk lichaam.
Geschiedenis

De oudste geschriften over acupuncruur dateren uit de 2.de of 3de eeuw v.C., namelijk de Nei ching. Omdat dit boek over de mythische Gele Keizer gaat, beweren sommige acupuncturisten dat hun kunst 5000 jaar oud is.. De acupunctuur raakte in Europa bekend toen de Nederlandse scheepsarts Ten Rhijne een boek over de acupunctuur in Japan schreef Dissertatio de arthritide (1683), dat in heel Europa de aandacht trok. Sindsdien is de acupunctuur nog vier maal vergeten en weer herontdekt, de laatste keer als gevolg van Chinese politieke ontwikkelingen.
In China werd de acupunctuur in 1822. verboden en daarna nog enkele malen, de laatste keer in 1929. In Japan werd acupunctuur in 1876 verboden. In 1971 werd acupunctuur in China door de machthebbers krachtig aanbevolen als middel voor pijnbestrijding tijdens operaties, maar daarvoor werd acupunctuur daar ook al voor gebruikt. Verdoving door acupunctuur was echter grootscheeps bedrog, slechts te vergelijken met de *Lysenko- affaire in de Sovjet-Unie. Dit bedrog verzonk overigens in het niet vergeleken met de twintig tot dertig miljoen slachtoffers tijdens de Grote Sprong Voorwaarts, die een direct gevolg waren van opgek1opte verhalen over voedsel- en staalproductie waarmee lagere machthebbers de hoogste partijleiding trachtten te vleien. Artsen en ziekenhuizen waren om politieke redenen verplicht om een groot aantal operaties 'met verdoving door acupunctuur' uit te voeren en daar op juichende toon leugens over te verspreiden, en ook patiënten moesten uit puur lijfsbehoud meewerken. Ruim twee miljoen patiënten moeten op buitengewoon pijnlijke manier als proefkonijn zijn gebruikt. Hoe speelden de Chinese artsen dit klaar. ? Veel patiënten kregen lokale verdoving, en sommigen kregen ook tijdens de operatie een algehele verdoving. Tallozen hebben het gewoon uitgegild van de pijn, maar volgden het advies op om hiervoor de woorden 'lang leve voorzitter Mao' te gebruiken, of'leve de Grote Proletarische Culturele Revolutie' of uitroepen van soortgelijke strekking. De 60 procent patiënten die kermden en kreunden bij de operatie of die door hun geworstel de operatie hinderden werden 'goede tot redelijke' successen genoemd. Verder ontwikkelden de Chinezen een speciale snelle operatietechniek, de methode der 'vliegende messen', om de pijn van de patiënt tot een minimum te beperken. Ten slotte, een aantal operaties kan goed met alleen plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, met name schildklieroperaties bij kroplijders.. De journalist James Reston berichtte in 1971, na het bezoek van Nixon, over een 'longoperatie onder acupunctuurverdoving', waarbij de patiënt vrolijk doorbabbelde en een mandarijntje oppeuzelde. Bij een longoperatie moet de patiënt beademd worden omdat na het openen van de borstkas de longen samenklappen. Het is dus de vraag wat Reston gezien heeft, zo hij al meer gezien heeft dan propagandaliteratuur. Niettemin heeft de Chinese propaganda geleid tot een opleving van de belangstelling voor acupunctuur in westerse landen.. De zogenaamde *elektroacupunctuur volgens Voll (EAV) is een totaal andere techniek. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beveelt acupunctuur aan voor diverse vormen van pijnbestrijding, maar ook voor klachten zoals oogontstekingen, maagzweren, astma, verlammingen en bedwateren, en poneert daarbij dat acupunctuur de anti-flogistische krachten van het lichaam mobiliseert (*flogiston). Er is een groot aantal scholen in de acupunctuur, die er allemaal verschillende ideeën op na houden..
Onderzoek
Ter Riet, Kleijnen en Knipschild publiceerden in 1989-1990 een aantal artikelen (om. in Huisarts en wetenschap) waarin ze de publicaties over de effectiviteit van acupunctuur beoordeelden, voor bestrijding van allerlei vormen van chronische pijn, verslaving en ook astma. Van de 86 publicaties haalden er slechts 12. een 'voldoende' voor kwaliteit (60 van de 100 punten) bij een soepele beoordeling, en van deze 12. gaven er slechts 3 een gunstig effect te zien. Algemeen bleek dat hoe slechter het onderzoek, hoe beter het gemelde resultaat was. 'Acupunctuur is waarschijnlijk een tot in het onzinnige uitgebreide theorie die gefundeerd is op het verschijnsel dat mensen met kiespijn hieraan kortdurend iets minder aandacht schenken, als men hen met een hamer op de duim slaat,' schreven Ter Riet et al., en ze citeerden met instemming de opmerking van F. Mann dat de enige bijdrage van de Chinese acupuncturisten is dat ze zoveel plaatsen op het menselij k lichaam hebben ontdekt waar men zonder gevaar een naald in kan steken. Enige tijd heeft men gemeend dat acupunctuur zou werken via de stimulering van de endorfine- productie (endorfinen zijn morfine-achtige stoffen die door het lichaam worden geproduceerd). Maar noch de band acupunctuur-endorfine, noch die van endorfinen met gevoeligheid voor pijn is ondubbelzinnig aangetoond, en pijnbestrijding met acupunctuur is hoe dan ook slechts een product van Chinese politieke propaganda. Acupunctuur bij dieren wordt wel aangevoerd als bewijs van werkzaamheid. Waar bij dieren de acupunctuurpunten liggen is natuurlijk een volkomen gok, er zijn namelijk wel enige subtiele verschillen in lichaamsbouw tussen een paard en een mens. Verder heeft het stevig vastbinden van een dier een verdovend effect, waar in dat soort onderzoeken niet behoorlijk voor gecontroleerd wordt. En weliswaar zal Mao poezen weinig inspireren om de tanden op elkaar te zetten, maar placebo-effecten bij dieren kunnen niet op voor- hand worden uitgesloten.
Gevaren
Behalve de algemene nadelen van *alternatieve geneeskunde zijn er aan acupunctuur specifieke risico's verbonden. Naalden kunnen afureken of wel eens niet-steriel zijn, hetgeen tot ontstekingen of erger kan leiden. In Duitsland wordt geschat dat 10 procent van de hepatitisgevallen door acupunctuur is veroorzaakt. Diep ingestoken naalden kunnen hart, blaas, longen, ogen, en zenuwen beschadigen, en er zijn ook verscheidene dodelijke ongevallen bekend. Als de acupunctuurnaalden onder spanning gezet worden kan dat storingen van de hartwerking veroorzaken. Tegenover deze risico's staat geen enkele betrouwbaar gedocumenteerd effect.
Bronnen Federspiel, K., en V. Herbst, Die andere Medizin. Berlijn, 1992. ; Skrabanek, P. 'Acupuncture: Past, Present, and Future'. In: Stalker, D., en C. Glymour (red.), Examining holistic medicine. Buffalo NY, 1989.