Informasjon om
Den Norske Frimurerorden
Ordenens
institusjoner
Intervju med
Ordenens
Stormester
Frimurerbladet
Nyheter
Jubileumsutstilling
på Internett
Linker og
utenlandske loger
In English
Søk
Tilbake til
hovedsiden

Hvem er frimurere?

Hvem er frimurerere?

Vel 17.000 menn er med i Den Norske Frimurerorden som medlemmer i en av landets 49 St.Johannesloger. (Pr. 01.09.99) Dette er loger som arbeider i de tre første grader, benevnt henholdsvis lærling, svenn/medbroder og mester.

Derfra går man over i Andreaslogen, som det er 14 av i landet. Her arbeides det i de neste tre grader. I Den Norske Store Landsloge i Oslo, i Provinciallogene i Trondheim, Bergen og Tromsø, samt i Stewardloger rundt om i landet, arbeider man i Ordenens øverste grader.

Betingelsen for å bli medlem er at man:

- har fylt 24 år
- gir sin tilslutning til den kristne tro
- er en mann med godt omdømme og en ordnet økonomi.
- og er anbefalt av minst to frimurere.

Alle samfunnslag er representert blant medlemmene, uansett posisjon og andre indre eller ytre ulikheter.

Det enkelte medlems arbeid i frimureriet skal ikke være en hemmelighet for en frimurers livsledsager. Det er viktig at også hun før mannens opptagelse får en innføring i hva frimureriet står for. Den erfarne frimurer vil derfor kunne dele noen av sine opplevelser fra det frimureriske arbeidet med sine nærmeste. Det kan naturlig nok være vanskelig å finne ord for dette, for frimureri er først og fremst indre opplevelser for den som deltar. Dessuten er det mer gjennom gjerning enn i ord, resultatene skal vise seg. Det er viktig å understreke at en frimurer ikke bedre enn andre mennesker, men kanskje litt bedre enn om han ikke var frimurer. Medlemskapet bør gi ham forutsetninger for å utvise større grad av nestekjærlighet og toleranse.

En eller flere ganger i året her de fleste loger tilstelninger for brødrene med sine ledsagere, tidvis også for øvrig familie og venner. Frimureriet er et familieanliggende i den forstand at resultatet av det frimureriske arbeide etterhvert bør bli merkbart positivt for dem som står frimureren nærmest. Det er opp til den enkelte broder hvor ofte hen vil gå i logen på møter. Det føres ingen kontroll med hans fremmøte. En flittig møtedeltagelse er en naturlig forutsetning for et større utbytte av medlemskapet.

Tilbake til artikkeloversikt
Tilbake til hovedsiden


 

 
LOGER OG MØTEPLANER
Den Norske
Store Landsloge
Provincialloger
Stewardsloger
St. Andreasloger
St. Johannseloger
Kapittel Broderforeninger
St. Andreas Broderforeninger
St. Johannes Broderforeninger
Frimurergrupper
Fiducia